Närområde & upplevelsetips

Ett par km bort kan man besöka 1100-tals kyrkan Vreta Kloster. Vid kyrkan finns också den gamla klosterruinen från ett av de första nunneklostren och där finns ett gediget klostermuseum, samt kaffeservering och guidning sommartid.

Bergs slussar är en turistattraktion under sommaren med sin långa slusstrappa från sjön Roxen och vidare upp i Göta kanal. Där finns också restauranger, caféer och minigolf. Eller varför inte hyra en cykel och ta en cykeltur på kanalbanken för att besöka Sveriges chokladstad, Ljungsbro, med Cloetta

Åk på en tur från Berg till Linköping med M/B Stockholm via Roxen eller ta båten Wasa Lejon genom kanalen från Berg, till Borensberg och tillbaka. Läs mer på www.gotakanal.se

Någon mil från Bergs slussar, breder skogen ut sig. Bäckravinen i Stjärnorp, vid Stjärnops slottsruin, är en exotisk upplevelse, med en fantastisk flora och fauna, väl värd en promenad.

Är vandring något för dig? Sverigeleden går precis förbi vandrarhemmet. En vandring längs kanalen från Berg mot Borensberg är också en härlig utflykt. Många cyklister använder småvägarna på slätten för sin träning och får på köpet beskåda den vackra slättmiljön – om de hinner lyfta blicken.

Tolv km österut ligger Linköping. Det är Sveriges flyghuvudstad, livaktig universitetsstad och har många tekniktäta företag. Mäktig reser sig Domkyrkan med sin 112 m höga spira, som syns t.o.m. från sovrumsfönstret i Villa Freja. I Linköping finns en levande stadskärna med ett rikt utbud av shopping, restauranger, underhållning och andra aktiviteter. Se mera på www.visitlinkoping.se

Flygvapenmuseum, en mil från Freja är ett intressant besöksmål, liksom Gamla Linköping där t ex Lassemajas deckarhus med mysterier för barnen finns.

Badplatser finns i Berg längst ner vid slusstrappan, vid Svartåfors och vid Ljung, förutom den nya fina simhallen inne i Linköping, Tinnerbäcksbadet.

Ja, det finns otroligt mycket att se och göra i vår trakt!